Vondt i halsen når du synger? Lyse toner skummelt?

Dec 30, 2023
Mange får vondt i halsen når de synger lyse toner

Når du blir stram i halsen og får vondt etter en sangstund, så er det fordi du ikke har riktige støttemuskler aktivert. Dine viktigste støttemuskler ligger 1) nede i buken, under navlen – rundt navleområdet. 2) i brystkassen og området ved ribbeina og 3) i ryggen.

Alle disse tre områdene må du lære å aktivere. Finne dem, kjenne dem i kroppen din og deretter trene opp støttebruken fra dem.

Videre skal du i mer eller mindre grad stramme til etter hva sangen krever av deg som sanger.

En god øvelse for støttebruk er: SH-øvelsen. Denne får du tilgang til i gratis 4 dagers video sangkurs fra meg i stemmeflyt.no.

Oppskriften:

1 Pust inn på 4 – 1, 2, 3, 4. Hvis det er vanskelig å få nok luft inn forsøk å tenke at du skal bli bred utover til siden og ta inn luft i både mage og brystkasse.

2 Hold pusten like lenge- 1, 2, 3, 4.

3 Pust ut kraftig på lyden SH! Og tøm deg helt for luft på 4 -1, 2, 3, 4. Du skal presse navlen lett innover mot ryggen. Det kan være vanskelig å klare å tømme deg helt for luft på så kort tid. Her ligger det god støttetrening. Du aktiverer de rette musklene ved å trene på dette. God sangøving!

4 Øk antallet til 5 når du mestrer 4 godt nok. Og fortsett til 6 osv…

Det er et aspekt til jeg vil nevne og det er luftstrøm og lufttrykk. Du må kunne balansere disse to elementene for å låte «riktig» ift sjangeren, type budskap i sangteksten og for å kunne mestre sangteknikkene du må kunne for å gjennomføre låta bra. Det er ganske mange sekunder til sammen i en sang og disse skal fylles med tilstedeværelse, vokalplassering, god støttebruk, riktig balanse imellom lufttrykk og luftstrøm og ulike lydtunnel sangteknikker. For å nevne noe.

Du er ikke en dårlig sanger. Du har bare ikke trent nok. Å øve sang må gjøres riktig.

Det er en logisk rekkefølge på ting og du får alt du trenger i sangkurset mitt: FASE 1-3 Stemmeflyt. Inne i kursportalen Happy sangere digitale sangskole kan du bare trykke play og følge opplegget lagt opp av en sangpedagog og vocalcoach. Alltid åpent, døgnet rundt fra hvor du enn befinner deg. Fra egen app til og med. Velkommen!

Hilsen fra Happy sanger- Linn

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!