Sceneskrekk? Nervøs for å synge foran andre?

Feb 16, 2023
Redd for å opptre? Synge foran andre. Sceneskrekk tips.

Hvordan klare å opptre når du er nervøs?

 

Jeg har nettopp mistet en nær venn. Siden 2005 har vi vært godt kjent fordi vi var naboer i mange år. Leiligheter vegg i vegg når jeg bodde i Oslo. Det var mannen hennes som begynte som pianoelev hos mannen min. Han kom i gang først etter at hun tok initiativ og snakket med oss, de to musiker naboene som nettopp hadde flyttet inn. Og, vi hadde et flott akustisk piano som vi spilte på i flere timer hver dag! Vi øvde og skrev låter. De kunne høre oss😊 Heldigvis var dette paret også musikk elskere og det utviklet seg til et varmt vennskap.

Det er ikke alltid sånn at vi møter på andre som godtar oss fullt og helt. Jeg har selv vært redd for å «bråke» for mye når jeg øver og heller ikke forventet at andre skal like at jeg driver så mye med musikk og sang.

Så, når den søte nabojenta tok kontakt og de i tillegg viste seg at naboparet elsket å ha oss som naboer, ble det starten på et langt vennskap.

 

De var forlovere i vårt bryllup.

Nå har hun gått tapt til en kamp mot kreft som varte i over 20 år. Av og på. Fra lykke til redsel. Opp og ned. Så slitsomt!

Mannen min og jeg, vi er åndelige personer, spirituelle, om du vil. Og, hun elsket at vi leste tarotkort på henne, gjorde healing med pendel og lysarbeid på henne.

I morgen skal jeg opptre i begravelsen hennes. Om jeg er nervøs? Ja.

Om jeg gruer meg? Ja.

Selv etter over 1000 sangoppdrag så blir dette tøft for meg. Fordi jeg kan ikke være med som en sørgende i bisettelsen hennes.

Grunnen til dette er at hun ønsket, mannen hennes, sønnen og familien vil at mannen min og jeg skal stå for musikken og gjøre det som er yrket vårt; å levere musikalske toner og harmoni for dem. De har booket oss for dette. Og, jeg skal gi henne min gave, min sangstemme.

Tenk, så mange av oss som ikke tørr å stå for det å være en sanger. Sånn, dypt inne i oss, så lever det en gnist. Denne tennes raskt når musikk og sang kommer inn i situasjonen. Sanggleden og lidenskapen ligger så latent. Men, vi gjør ikke noe med den. Ofte er det sånn.

Når du endelig tørr å ta tak i sangstemmen din. Lære sangteknikk. Støttebruk. God pust og innlevelse. Sjangre i ulike musikalske stilarter, effekter, vibrato, navigere i brystklang og hodeklang registre og så videre. Listen er lang for hva du skal gjøre for å trene opp en god sangstemme. En som har kraft og som kan synge fint. Slev på svake tone og lyse toner. Alt dette arbeidet med sangstemmen min har jeg jobbet med, aktivt, i over 15år!

Allikevel er jeg nervøs. Fordi jeg har følelser jeg ikke er vant til å ha når jeg opptrer. Så, jeg stiller ganske nakent. Selv med all min sceneerfaring.

Løsninger? Jo.

Det er en hovedregel: kontroller det du kan kontrollere, Linn. Og, det er kroppen din.

Ofte når vi blir nervøse, så retter vi fokuset utover og prøver å finne noe som kan trøste, hjelpe oss. Der ute.

Svaret er: det er feil! Sier jeg. Fordi du finner roen, selvtilliten, fokuset, og motet INNE I DEG.

Oppskriften jeg skal følge i morgen er:

1

Kjenn føttene dine på gulvet. Hele tiden.

2

La innpusten fylle kroppen og magen får lov til å være løs og ledig. Hele tiden.

3

Ha lave skuldre, vær bevisst dem.

4

Vær i kroppen din. Slipp løs og ikke vurder noen ting.

5

Oppmerksomheten min ligger i øyeblikkene. Jeg gjør gode valg og slipper taket. Hele tiden.

6

Konsentrasjon ligger i å levere sangene. Være tonene. Kjenne vibrasjonene i kroppen min.

7

Gjenta samtlige punkter helt til oppdraget er over.

 

Intenst? Ja.

Verdt det? Ja.

Jeg er artist. Jeg er sanger. Dette er jobben min. Det er nettopp dette å synge handler om. Gi sang og musikk til andre når de trenger det. De skal nyte. Føle. Oppleve. Jeg skal levere og konsentrere meg om det. Skriv opp denne listen. Gjør denne hele tiden imens du opptrer. Sceneskrekk = goodbye! Etter utallige treninger med denne listen som fokus.

Har du punkter du selv vil legge til? Fortell meg om det. Legg til en kommentar eller send meg en melding. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Jeg lover deg. Hopp i det. Begynn å trene deg opp til å kunne opptre BRA.

 

Hilsen fra artist og vokal Coach og sangpedagog- Linn

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!