LÆR Å SYNGE MED 15 MINUTTER ØVING HVER DAG:)

Apr 17, 2024
LÆR Å SYNGE SOM UNGDOM, VOKSEN OG PENSJONIST

Slik lærer du å synge på 15 minutter om dagen

 

I hverdagen tar vi mange avgjørelser for hva vi tenker på og hvordan vi reagerer og dømmer våre omgivelser.

Det er i disse tusenvis av øyeblikkene at du skal velge noe fra teksten du leser i dette blogginnlegget.

Du har alltid et valg.

Vil du lære deg Fransk, må du legge inn x antall timer på å lære deg språket.

Det samme gjelder å synge.

Du må legge inn x antall timer før du mestrer både sangstemmen din teknisk og har lært deg å like din egen stemme og unike uttrykk som sanger. Du må jobbe med deg selv og ditt tankesett før du eier din stil og personlige smak som sanger. Solist, vokalist, låtskriver – hva du vil.

Her kommer kapittelet om 15 minutter daglig til å bli en bedre sanger.

Det er to ting jeg tar opp i denne forbindelse og jeg vil du skal følge godt med på alle punkter jeg skriver til deg her. Ok?

Din hverdagslige rutine skal heretter inneholde:

1

Egenpleie i form av egentid med ro og rause pauser fysiske kropp og gir sinnet ditt ro.

2

Du gir sinnet ditt ro ved å stilne tankekvernen og heller fokuserer på noe smalt som er åpent og uttrykksfulle i stilen. Aktiviteter som handler om å være til stede her og nå, fremfor å produsere resultater. Som f.eks. å tegne, male og synge noe du kan, være i flyt.

3

Videre gir du sinnet i tillegg ro ved å meditere. Kall det oppmerksomhetstrening fordi det er det det er. Du gir sinnet ditt enkle oppgaver slik at du holder deg til stede i nuet. Tilstedeværelse er en kunst og ferskvare. Du skal holde dette ved like. Finn deg en favoritt veiledet meditasjon eller tre på Youtube.

4

Hold kroppen din frisk og i form ved å mosjonere. Gå turer, løp, tren styrketrening, mobilitetstrening og sykle deg sykkelturer. Sangstemmen din bor i kroppen din og er et resultat av din kropps tilstand. Sånn er det bare. Og, det er fysisk krevende å synge. Du bruker både pusten og musklene dine. Synger du konserter så er det utholdenhet og muskelstyrke du trenger i tillegg.

5

Mye å tenke over så langt? Hehe, ja, sangere er ikke late typer. Og, det er heller ei du når du kjenner etter. Livsglede og livsgnist ligger i det ubrukte potensiale vårt. Det er det som gjør at du vil stå opp om morgenen. Så, ta tak i øyeblikkene og vær så flott og god som du vil være.

 

Her kommer dine daglige 15 minutter til en bedre sanger rutine:

  • Bruk 5-10 minutter på å varme opp sangtemmen din. Oppvarming er en viktig rutine som vedlikeholder dine stemmebånd og holder deg fokusert på oppgavene som møter deg i den enkelte sang. Her gjør du enkle øvelser som å nynne på «N» eller «M» i korte melodier. Kjenn at stemmen flyter mer etter du har nynnet deg mer klar for å synge. Du finner oppvarmingsøvelser i mitt gratis sangkurs her: Gratis sangkurs for voksne! Påmeldingside. (stemmeflyt.no)
  • Nå velger du sang for dagen. Velg etter humøret ditt. Vil du ha en rask eller langsom sang sang? En glad låt eller mer trist og melankolsk sang? Noe spesielt du vil øve på? Velg en sang som passer dagens form og humør.
  • Nå laster du ned denne videoserien: Opt-in (stemmeflyt.no) slik at du vet hvordan du skal øve inn nye sanger og lytte til arrangeringen. Du skal plassere deg som sanger i låta ved å bli bevisst de ulike elementene i sangen. Hva gjør egentlig instrumentalistene? Hva er rytmen? Hvordan høres kompet ut lydmessig? Still deg selv de riktige spørsmålene og bli en bedre sanger ved å kjenne til resten av bandet og type arrangering. Last ned her: Opt-in (stemmeflyt.no)
  • Finn frem sangteksten og se på denne samtidig som du lytter til original innspillingen.
  • Hvor går det opp i melodien? Hvor går sangteksten fort frem og hvor har du mer tid?
  • Er det noen sangeffekter som vibrato, rette toner, cry lyd, joddling, høyt volum, luftige toner, lyse toner, sangteknikker som twang eller nasal type lyd du skal øve på? Lytt til artisten og lær.
  • Gjør deg opp en mening og bestem deg for hva du vil herme etter og lære deg. Det vil alltid bli din versjon til slutt. I starten er det lurt å lære av original artisten og i denne fasen lytter jeg gjerne til flere ulike artister om det er mulig. Alle har noe du kan lære deg og herme etter. Da blir det din egen versjon til slutt.
  • Lytt flere ganger uten å synge. Få med deg detaljene.
  • Nå er du klar for å synge sangen oppå artisten noen ganger samtidig som du ser sangteksten og hermer etter type lyd, korte lange tonelengder osv.
  • Om noe er vanskelig (det vil jeg tro!) – partier som er lyse toner, kraftig volum eller noe annet sang teknisk – skriv det ned og søk det opp på Youtube, så du kan øve det inn.
  • Eller meld deg inn i min medlemsportal Happy sangere. Norges første nettbaserte musikkskole for sangere! (stemmeflyt.no) Her får du tilgang på klassekamerater og meg. Her kan du stille spørsmål og få svar ukentlig.
  • Når du lærer deg det hver enkelt sang krever av deg, så vil du utvikle deg som sanger. Din smak og musikkstil er med å forme deg og hvilke øvelser du trenger å mestre ved å repetere tusen ganger til det sitter.
  • Oppskriften er forsåvidt enkel. Og, på dette punktet så skal du repetere fra punkt 1.
  • Hver dag – 15 minutter om dagen og du vil bli en sanger du drømmer om å være. Ungdom eller voksen eller pensjonist. Du kan klare det!

 

 

De beste hilsener fra en som mener deg vel – artist og sangpedagog Linn R Skofsrud

 

 

 

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!