Konkrete øvelser til deg med vond, sår hals - hes stemme?

Jul 03, 2023

Sår hals og hes stemme – tips og triks for å få stemmen tilbake!

 

Vi har alle opplevd det - den plagsomme følelsen av en sår hals som fører til en hes stemme. Det kan være fryktelig frustrerende, spesielt hvis du er avhengig av stemmen din i jobben eller for å kommunisere effektivt i hverdagen. Men fortvil ikke! I dette blogginnlegget vil jeg dele noen enkle oppgaver og løsninger som kan hjelpe deg med å få stemmen tilbake og lindre sår hals.

 

  1. Varme drikker: En av de enkleste og mest effektive måtene å lindre sår hals og gjenopprette stemmen på, er å drikke varme væsker. Selvom mat og drikke aldri kommer i direkte kontakt med stemmebåndene dine, så vil de fukte, varme, berolige deg og mykgjøre svelget ditt. Te med honning og sitron er en klassiker og har lenge blitt brukt som et naturlig middel mot sår hals. Honning har antibakterielle egenskaper, og sitron er rik på C-vitamin som kan styrke immunforsvaret. Andre gode alternativer er varm ingefær-te eller varm melk med honning.

 

  1. Inhalasjon: Inhalasjon av lunken/kald damp kan bidra til å lindre irritasjon i halsen og lette på sårheten. Du kan enkelt gjøre dette hjemme ved å fylle en bolle med varmt vann og tilsette noen dråper eukalyptusolje eller mentol. Sørg for at vannet ikke er veldig varmt. Dekk hodet med et håndkle og inhaler dampen forsiktig i noen minutter. Dette kan også hjelpe med å åpne opp tette bihuler og lette på tett nese.

 

  1. Unngå irritanter: Hvis du har sår hals og hes stemme, er det viktig å unngå irritanter som kan forverre tilstanden. Røyk, støv, sterke dufter og tørr luft kan alle bidra til å irritere halsen ytterligere. Prøv å holde deg i et godt ventilert rom, bruk en luftfukter hvis luften er veldig tørr, og unngå røyk og sterke dufter så langt det er mulig.

 

  1. Ta det med ro: Når stemmen din er hes, er det viktig å ta det med ro og unngå å belaste stemmebåndene unødvendig. Prøv å begrense snakkingen så mye som mulig, og hvis du må kommunisere, forsøk å bruke en rolig og avslappet tone. Unngå å rope eller synge høyt, da dette kan forverre tilstanden ytterligere.

 

  1. Gurgling: Gurgling med saltvann kan bidra til å lindre sår hals og redusere betennelse. Bland en teskje salt i et glass varmt vann og gurgle blandingen forsiktig i noen sekunder før du spytter den ut. Gjenta dette noen ganger om dagen for å oppnå best mulig effekt.

 

Husk at disse tipsene er ment som midlertidige løsninger, og hvis sår hals og hes stemme vedvarer søk hjelp.

 

Selv om sår hals og hes stemme kan være spesielt utfordrende for sangere, finnes det spesifikke øvelser som kan bidra til å lindre ubehaget og gjenopprette stemmen. Her er noen anbefalte øvelser for sangere:

 

  1. Pusteøvelser: Pusteøvelser er essensielle for sangere, spesielt når stemmen er hes. Prøv å fokusere på dyp pusting, hvor du puster inn gjennom nesen og puster ut gjennom munnen. En god øvelse er å sitte oppreist med rett rygg, plassere hånden på magen og fokusere på å utvide magen når du puster inn og trekke den inn når du puster ut. Dette vil bidra til å styrke pustestøtten og lindre presset på stemmebåndene.

 

  1. Vokaløvelser: Selv om det kan være fristende å unngå å synge når stemmen er hes, kan spesifikke vokaløvelser bidra til å løsne opp og styrke stemmebåndene. Start med enkle øvelser som å synge skalaer eller enkle vokaliser på en myk og avslappet måte. Unngå å presse stemmen eller synge for høyt. Fokuser på å synge med en avslappet og naturlig klang, og stopp umiddelbart hvis du føler smerte eller ubehag.

 

  1. Vokaloppvarming: En god vokaloppvarming er viktig for å beskytte stemmen og forberede den på sang. Når stemmen er hes, er det spesielt viktig å gjøre oppvarmingsøvelser for å løsne opp spenninger og lindre eventuell betennelse. Start med enkle øvelser som å trille "r" eller "l" lyder, eller å gjøre myke glidende overganger mellom forskjellige vokaler. Vær forsiktig og stopp umiddelbart hvis du føler ubehag.

 

  1. Hvile og hydrering: Å hvile stemmen er viktig når den er hes, spesielt for sangere. Unngå å synge eller snakke unødvendig mye, og gi stemmebåndene tid til å hvile og leges. Samtidig er det essensielt å drikke nok vann for å holde stemmebåndene hydrert. Vann bidrar til å fukte slimhinnene og lindre irritasjon i halsen.

 

Husk at selv om disse øvelsene kan hjelpe, er det viktig å lytte til kroppen din. Hvis stemmen din fortsatt er hes eller sår etter å ha prøvd disse øvelsene, er det best å oppsøke lege eller en spesialist for en grundigere vurdering og behandling. Ta vare på stemmen din og gi den den nødvendige tiden og pleien den trenger for å komme seg igjen.

 

Selv om de tidligere nevnte øvelsene er nyttige for å lindre stemmen, kan spesifikke Semi-Occluded Vocal Tract (SOVT) øvelser være spesielt effektive for sangere. SOVT-øvelser innebærer å delvis blokkere luftstrømmen gjennom vokalledene, noe som fører til en reduksjon av lufttrykket og dermed mindre belastning på stemmebåndene. Dette kan bidra til å lindre sårhet og hevelse og fremme helbredelse.

 

Her er to enkle SOVT-øvelser som du kan utføre:

 

  1. Lip trills: Lukk leppene løst sammen og blås luft gjennom dem mens du lager en vibrerende lyd. Start med å produsere en lav tone og jobb deg gradvis oppover i registeret. Fokuser på å opprettholde en jevn og jevn luftstrøm mens du utfører øvelsen. Lip trills bidrar til å løsne opp spenninger i stemmebåndene og fremme avslapning.

 

  1. Straw phonation: Finn et lite/mellomstort sugerør og plasser dette i munnen din. Mens du holder sugerøret mellom leppene dine, produser en lyd ved å synge eller snakke gjennom sugerøret. Start med en komfortabel tone og eksperimenter med forskjellige vokaler. Straw phonation hjelper til med å kontrollere luftstrømmen og redusere overdreven trykk på stemmebåndene.

 

Husk å utføre disse øvelsene forsiktig og uten å påføre unødvendig press på stemmebåndene. Start med lav intensitet og gradvis økning etter behov. SOVT-øvelser kan være spesielt nyttige for å lindre ubehaget ved sår hals og hes stemme, men hvis symptomene vedvarer, er det viktig å søke profesjonell hjelp for en grundig vurdering og behandling.

 

Takk som leser innlegget! Jeg håper du finner nytte.

Klem fra Linn

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!