Intonasjon; hva betyr å synge rent? Å treffe tonene når vi synger?

Mar 14, 2022
Intonasjon, hvordan synge rent? Hva er å synge rent?

Intonasjon:

Intonasjon i musikk handler først og fremst om hvor nøyaktig vi «setter an» eller «treffer» en tone. I klassisk vestlig musikk forbindes god intonasjon med kvaliteten på sangen eller musikken ved at utøveren synger rent eller treffer tonehøyden nøyaktig. (Hentet fra: Det store norske leksikon)

Jeg pleier å si dette: Intonasjon er en fagterm og betyr læren om å treffe tonene når du synger. Fordi det er nemlig en absolutt vitenskap hva hver enkelt tone heter og på hvilken frekvens den ligger.

Akkurat som du stiller inn radiostasjonen til en spesifikk frekvens, så ligger også hver eneste meloditone på en egen frekvens.

Hva skjer om du ikke stiller inn radioen på rett frekvens? Ja, det skurrer og suser bare. Imens når du synger så kan du synge såkalt «surt.» Da treffer ikke sangeren frekvensen til de ulike tonene i melodien. Tenk så mange enkelttoner som utgjør en melodi! Det er mange fallgruver, mange muligheter til å synge surt.

Og like mange muligheter til å skinne! Ingenting er mer imponerende enn en sanger som treffer tonene og som kan gjøre det i høyt tempo. Det liker vi.

En frekvens måles i form av bølger med trykk som sendes rundt inne i rommet, eller i luften. Disse har ulike bølgefasonger – noen er raske og har mange små bølger, andre er mer buede, store og myke. Bølgeformen beveger luften i rommet, treffer veggene i ulike vinkler og sendes rundt helt til det ikke er mer trykk igjen i den. Det lages mange sånne på en gang!

Bølgefrekvensene treffer også trommehinnen vår og øret vårt tolker dette som lyd. Musikk og toner snakker vi om her i dag. Tenk så ulik vår tonale verden egentlig er! Så forskjellig et øre er bygget opp anatomisk sett og hvor unik du faktisk er! Ikke rart det er flott å synge ulikt, med din egen stil og innlevelse! Vise verden at vi føler og opplever ting forskjellig.

I vår del av verden så bruker vi en frekvensgang som deler opp en oktav i 12 halve toner.

 Tonen «A» ligger på 440 hertz og heter kammertone. I 1955 ble denne tonen stadfestet av Den internasjonale standardiseringsorganisasjon ISO. Og vi orienterer oss etter denne den dag i dag.

Alle instrumentene våre stemmes etter dette systemet. Gitarer, piano, bass og trommer for å nevne noen. Og sangerne våre synger i kammertonen, som vi sier. Alt stemmes etter den A’en på frekvensen 440 herz. (dur, moll, modale tonearter, pentatonikk).

I f.eks indisk musikkultur har de en annen skala og har langt flere toner enn vi er vant til. Såkalt mikrotonalitet.

 

Hilsen fra sanglærer og ekspert, Linn R Skofsrud

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!