De tre typiske stemmene

Mar 21, 2022
Vokalbruk i bandet og som solist. Tre ulike stemmer; brystklang, hodeklang og blandingstemme

1

De tre normale stemmene

Brystklang: her ligger de aller fleste av oss midt imellom mørke toneleiet og det lyse toneleiet. Det er et behagelig tonalt sted å ligge når stemmen din prater og formidler dine tanker i ordform. Tenk at du i ditt sinn tar avgjørelser på hva som skal deles utad, du ønsker å uttrykke deg og så går dette igjennom emosjonene dine på veien- hva du føler om avgjørelsen du nå skal formidle og så, lager stemmen din en type lyd som speiler denne prosessen. Ganske avansert? Ikke rart mange av oss synes dette er uforklarlig, og kanskje litt skummelt?

Vi snakker alle sammen. Noen mer enn andre.

 

Noen mister stemmen i en periode med traumer eller de «mister ordet» i en sosial setting hvor de bare ikke våger og ytre sin mening. Det er som om følelsene våre, emosjonene blir sterkere enn selve stemmen og kroppen hovner opp på et vis. Stemmen kommer ikke ut.

Det er frustrerende for dem som har opplevd noe sånt.

 

For andre så er stemmen et verktøy, kanskje enkelt og greit apet etter mor eller far i lyden og så brukes den og er til glede i hverdagen.

 

Hvordan språk blir til og hvordan kulturer utvikler egne ord og utrykk synes jeg er veldig spennende. Det er helt fantastisk at mennesker som bor innenfor det samme geografiske område begynner å herme etter hverandre og skape like lyder! Det blir en identitet, en flokk og et samfunn.

Magisk, nesten. Og, hvordan barn hermer etter foreldrene sine, eller omsorgsgiverne og ofte har lik stemme som en av dem. Magisk og herlige mennesker!

 

Den daglige snakkestemmen er ulik fra person til person. Vi snakker ikke med samme lyden- INGEN har lik stemme! Når vi begynner å øve på stemmeflyt og sang så er heller ikke målet å bli like. Bare mer kraftfulle og mer bevisste lydene vi lager og hvor i kroppen disse lages.

Jeg bruker alltid snakkestemmen din som utgangspunkt og så finner vi vokalplasseringen din og vips, så er vi igang med å bygge en stødig stemme som presterer bedre.

Ren brystklang/stemme blir litt hardt ofte og tynt å høre på i lysere toner.

Da er det nyttig med litt ekstra hodeklang.

 

Hodestemmen,( hodeklang)

Denne type stemmelyd lager du med skallen din. Du utnytter den ekstra kraften du før ved å sende lyd opp i skallen i tillegg. Det er flere måter å tenke plassering på. Noen tenker at lyden skal vibrere i pannen. Noen senker tungen og gjør fjeset langt. Gjerne på en Åååå.

Andre assosierer hodeklang med sopraner og det å synge lyse toner. En teknikk for å komme opp på lyse toner.

 

Hodestemme/ hodeklang utgjør 50%av tonen stemmen din lager når du legger på lyden som kommer fra resonneringen skallen din. Skallen er et flott hulrom (haha, ikke at du er en pappskalle!) og dette tomrommet er stort. Alle mine elever øver på & lærer seg å benytte seg av hodeklang når det er hensiktsmessig.

Ren hodeklang med mye rund og hul lyd på stemmen lærer du inn først. For å kunne teknikken godt.

 

Blandingsstemme

Midt i halsen så henger drøvelen. Den åpningen øverst i halsen er en bro imellom brystet og hodet ditt. Blandingsstemme er brystklang som blandes med hodeklang. De møtes her øverst i halsen. Veldig behagelig å høre på og det er en effektiv stemmeteknikk som gir flytende melodi og som lett passer til mange meloditoner i en sang. Den polerer uttrykket ditt og lager fine overganger fra bryst til hodeklang f.eks. Og kan hjelpe deg til å få smoothere lyd.

Du må først kunne skille mellom hulrommene i kroppen, deretter forstå hvordan du sender lyd inn her. Dette klargjøres før du kan blande bryst og hodeklang og øve på blandingstemmen din. Noen kan allerede denne teknikken og de kalles ofte for flinke sangere med en behagelig stemme. Selv kan mange av dem føle seg fanget i en trygghetsfølelse hvor de ikke tør å benytte seg av kraftfull bryststemme eller ikke mestrer ren hodeklang.

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!