Stemmen vår og dens betydning

Aug 15, 2021

Blogg Stemmeflyt

1

Jeg tenker mye på sangstemmen vår og hvilken betydning den har for oss mennesker. En ting som interesserer meg er hva lyden av den daglige talestemmen forteller oss om mennesket bak den.

Har du lagt merke til at du noen ganger reagerer litt på en annens stemme? Kanskje er den tynn og skingrende? Hehe, slitsom å høre på, nesten?

Mennesker med tynn stemme, de er ofte anspente i hals og svelg. De har «skjulte» spenninger og det er ofte sånn at de ikke vet om dem selv engang. Det må gjerne en liten dose selvinnsikt til. En frivillig reise og bevisstgjøring med øvelser som gir ro. Sakte, med små dryss fra en trygg person som kjenner dem og som alltid ligger tre steg foran. Der har du sang og stemmepedagogen. For eksempel meg. Vi har ansvaret for å se hele mennesket. Kropp, sjel og sinn.

 

Andre ganger er snakkestemmen hes og virker tung og sliten. Folk som har sånn snakkestemme til vanlig jobber ofte hardt for å bli sett og hørt. De har en personlighet som bygger rundt et noe svart/hvitt verdensbilde og de små nyansene går dem ofte hus forbi. De er ofte ikke så gode på å se og høre sine medmennesker heller. Det speiles ut i verden det som er inne i oss. De har kanskje vokst opp i litt hardere miljø enn folk med myk, fyldig stemme.

 

Du vet, de som snakker i radioen. De har ofte en fylde i stemmen sin. En styrke. En kraftfull stemme. De kjenner sin egen stemme. De hører den. De planlegger hva de vil si og har selvtillit. De vet at når dem åpner munnen sin og snakker så blir de hørt og sett. Å kunne ta seg god tid og nyte kommunikasjon med andre mennesker. Dine medmennsker. Både nære og fjerne. Ja, det er en sann glede. Og er ikke alle forunt. Mange lytter ikke til seg selv. De hører ikke sin indre stemme og da er det også ikke helt klart for dem hva som kommer ut. 

 

Dette kan øves opp. Men, ikke med pekefinger og direkte oppgavegivning. Nei, med kjærlig og forsiktig oppmuntring og ledende stemmeøvelser som sakte hjelper dem med å kjenne seg selv, bli nysgjerrige og trygge. Da vil de finne sin identitet. Litt etter litt. Med god tid. I trygge omgivelser som roser dem og som aldri får dem til å føle seg dumme. Det har de hørt nok i oppveksten.

 

Du vet, samfunnet liker å høre på dem. De menneskene med en god stemme, en åpen stemme viser oss balanse, integritet og et menneske som sitter i førersetet i sitt eget liv. Et forbilde. De kan ofte synge med sangstemmen sin, også! Dobbel vinn.

 

Noe å tenke på....

 

 Hilsen sanglæreren Linn

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn er i en skriveprosses og lager en inspirerende og lærerik ebok om moderne sang for vanlige folk som vil bli tryggere på sin stemme.

Jeg vil være den første i køen!

Hold deg oppdatert på nye blogginnlegg

Bli med på epostlisten og få med deg de siste nyhetene fra Stemmeflyt og sanglærer Linn. Webinarer, verktøy, kurs og tilbud i tillegg til blogginnlegg.

Jeg blir med i Stemmeflyt!